woensdag 12 juli 2023

Addicted to water

Nelson Mandela zei het al ooit eens: "Let there be work, bread, water and salt for all." Water is belangrijk, voor iedereen op de wereld. Water is één van de eerste levensbehoefte van de mens. Elke dag moet je genoeg water drinken, dat weet iedereen. Maar hoeveel moet je eigenlijk drinken? Telt thee mee? Telt sap mee? Waarom is water eigenlijk zo belangrijk voor je?



Als eerste is water goed voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat alle afvalstoffen uit je lichaam vervoerd worden. Daarnaast is er ook een Amerikaans onderzoek geweest wat aantoont dat mensen die minimaal vijf glazen op een dag drinken verminderde kans hebben op een hartaanval. 
Hoeveel water je moet drinken hangt af van je lichaamsgewicht. Gemiddeld moet een volwassen vrouw 1,5 à 2 liter water drinken per dag. Als je het precies wilt weten, heb ik een sommetje gevonden op internet. Per kilo moet je 0.03 liter water drinken. Weeg je 60 kilo dan moet je dus 60 x 0.03 = 1,8 liter water per dag drinken.

Water facts:
- Water gaat hoofdpijn tegen.
- Water zorgt voor een mooie huid.
- Water helpt bij afvallen/snaai-gewoontes want het onderdrukt het hongergevoel. 
- Water geeft je energie.
- Water is goed voor de spijsvertering.
Veel mensen wachten op drinken tot ze dorst hebben. Ik betrap mezelf hier ook vaak op, vooral wanneer ik aan het werk ben. Dit is alleen heel erg slecht voor je. Wacht niet tot je dorst hebt! De uitdroging van je lichaam is dan al begonnen. Wanneer je het lastig vind om genoeg te drinken, plan het dan in. Bijvoorbeeld 's ochtends wanneer je wakker wordt, rond 10e, bij de lunch, middag-break, voor het avondeten, voor je gaat slapen. Wanneer je dit een tijdje volhoudt zul je zien dat het steeds wat makkelijker gaat.

Dan de vraag of je water kunt vervangen door thee of sap?
Het kan, alleen aan deze andere dranken hangt vaak wel een nadeel waardoor je toch beter water kunt drinken. 
Koffie heeft, naast een verslavende werking, ook een vocht-onttrekkende eigenschap. Thee is beter om te drinken maar het nadeel aan thee is dat er looizuur in zit wat de opname van mineralen tegen gaat. Frisdrank bevat veel suiker en/of koolzuur. Dit is uiteraard ook niet het beste voor je lichaam. 
Ik zeg niet dat je het niet mag drinken, maar let er wel op. Je kunt beter een glas water drinken in plaats van nóg een kopje koffie.



Drink jij genoeg water?

Liefs, Maaike

Geen opmerkingen:

Een reactie posten